Om hukbad

HukbadHukbad (vaginal steaming/ yoni steaming/ snippsauna) är en kärleksfull och mild metod då du på ett naturligt sätt stödjer kroppens självläkande förmåga till att skapa balans i ditt underliv, din livmoder och i dig som kvinna. Genom något så enkelt som att sitta över ett varmt vattenbad med örter kan du stödja livmoderns egna reningsprocess, och få möjlighet att lindra svåra och besvärliga åkommor.
Livmodern har sitt egna sätt att rena sig på, genom vår menstration. Men på grund av hur vi lever och vad vi har för känslighet är det inte alltid att livmodern klarar av att ha en fungerande reningsfuktion fullt ut. Då är hukbad en mycket effektiv och skonsam metod som bygger på örtmedicin och ett stort antal studier och fallstuder.

 

Metoden är väl känd världen över och används som en naturlig egenvård i många länder, främst för att förhindra obalanser och efter förlossning. Bland annat är denna metod etablerad som eftervård vid förlossning i allmäna sjukvården i Tjeckien. I Sverige har denna metod också använts och varit en viktig del av kvinnans egenvård, men som inte längre används i lika stor utsträckning som förr pga vår syn på örtmedicin. Dock finns denna metod kvar och används av kvinnor än idag och tack vare ny uppmärksamhet och fler och fler fallstudier har fler och fler kvinnor börjat använda denna fantastiska metod. Förr kallades metoden här i Sverige för hukbad då barnmorskan var den som bar på kunskapen.

 

 

Hukbad stödjer kroppens självläkande förmåga och kan bidra till:

 

- regelbunden menscykel

- minska menssmärtor
- hälsosamma flytningar

- hormonell balans

- minskning av kraftiga blödningar

- stödja vid bakteriell vaginos, bakteriella infektioner, urinvägsinfektioner, herpes
- stödja vid HPV-virus

- stödja vid cystor

- driva ut myom

- rena livmodern efter förlossning
- minskning av framfall
- minskning av ärrbildning och sår

- minskning av vallningar och nattsvettningar
- minskning av svullnad

- återfuktning av underlivet vid torrhet
- ökning av cirkulation
- avslappning i underlivet, hela bäckenet och hela kroppen

- ökad sexlust och njutning
- bättre sömn
- återhämtning med dig själv, och landa i dig och din kropp
- fördjupa medvetenheten till din kropp, cykel och dig själv som kvinna
- stödjande inför, under och efter förlossning

 

Varje individs kropp är unik och svarar olika till denna metod. Det beror också på antal gånger och hur länge du hukbadar, samt valet av örter. På vilket sätt du ska hukbadar beror på vilka behov just du har, din historik och vad du har för obalanser. Detta är en metod du lär känna genom egen praktik och eventuellt stöd av en utbildad person.


Jag finns för dig som stöd så du själv kan stötta ditt underliv och livmoder. Jag erbjuder privat rådgivning och hukbad för att du ska få den hjälp du behöver. Jag vurmar för att denna fantastiska metod ska bli en självklarhet bland svenska kvinnor i alla åldrar.


Jag vill betona vikten av att alltid rådfråga en läkare eller gynekolog angående dina besvär och sjukdomar.
Jag vill också understryka att kunskapen jag delar på denna hemida, i mina föreläsningar och konsultationer bygger på traditionell kinesisk örtmedicin, fallstudier gjorda på kvinnor som regelbundet utfört vaginal steaming, samt ex antal studier som gjorts på metoden. Läs dessa studier här.